logotypy-ue

Zapytanie 295/2020

Data zamieszczenia zapytania ofertowego: 2020-04-06

Data sporządzenia zapytania ofertowego: 2020-04-06

Dane zamawiającego:

Nazwa firmy: 4EXACTLY SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ

Adres: 15-113 Białystok, ul. Generała Władysława Andersa 40A

NIP: NIP: 5423277579

Opis przedmiotu zamówienia:

Przedmiotem zamówienia jest nabycie technologii modyfikacji zrębków drzewnych poprzez aromatyzowanie (np. aromatem wiśni, śliwki, jabłoni itp.) oraz dokumentacji aromatyzowania niezbędnych do uzyskania standaryzacji procesu aromatyzowania zrębków drzewnych. Uzyskanie 125 próbek (1kg każda) w celu przeprowadzenia prób technologicznych i badań laboratoryjnych polegających na zastosowaniu aromatyzowanych zrębków drzewnych podczas grillowania. Istotą celu jest nadanie grillowanym produktom spożywczym nowego zapachu i smaku. Określenie rodzaju i stężenia aromatu, sposobu użycia oraz potwierdzenie (badaniami laboratoryjnymi) bezpieczeństwa zdrowotnego produktów spożywczych poddanych obróbce termicznej przy użyciu grilla gazowego.

Poniższe zamówienie jest częścią prac badawczo – rozwojowych mających na celu stworzenie nowego produktu służącego do bezpiecznego zdrowotnie grillowania mięsa i wyrobów mięsnych na grillach gazowych w porównaniu do konwencjonalnych – węglowych. Zastosowanie nowego rodzaju medium w w/w grillach nada smak i aromat grillowanym wyrobom. Jednocześnie utrzyma bezpieczne wartości WWA (rakotwórczych węglowodorów pierścieniowych np. benzopirenu) w grillowanych produktach mięsnych potwierdzone badaniami laboratoryjnymi na bezpieczeństwo zdrowotne konsumentów.

ETAPY REALIZACJI ZAMÓWIENIA:
Technologia i dokumentacja aromatyzowania zrębków drzewnych przeznaczonych do grillowania w profesjonalnych i amatorskich grillach gazowych.
1. Opracować technologię na aromatyzowanie rozdrobnionego drewna liściastego.
2. Określić metodą prób rodzaj drewna, który będzie służył jako wzorzec
do przeprowadzenia prób i realizacji zadania.
3. Sporządzić dokumentację technologiczną procesu aromatyzowania.
4. Określić wymagania stanowiące wyznacznik do opracowania w przyszłości dokumentacji urządzenia do aromatyzowania zrębków drzewnych.
5. Przygotować 125 partii próbek aromatyzowanych zrębków do przeprowadzenia prób technologicznych w celu wytypowania parametrów najefektywniejszego rodzaju aromatu.
6. Przeprowadzić badania laboratoryjne reprezentatywnej ilości partii zrębków
na zawartość WWA po aromatyzowaniu.

Rodzaj aromatów:
Metodą prób wytypować (przy akceptacji Zamawiającego) 5 rodzajów aromatów
do przygotowania partii próbek do testów.

Stężenie aromatów:
Wytypowanie rodzajów aromatów w 5 poziomach stężenia – każdy x 5 sztuk.
5 x (rodzajów aromatów) x 5 poziomów stężenia x 5 szt. każdego = 125 szt. wszystkich próbek.

Ilość i waga:
125 próbek po 15kg każda.

UWAGA:
Oferent ponosi koszt:
• zakupu materiałów do przygotowania próbek,
• hermetycznych opakowań do zabezpieczenia próbek w trakcie transportu,
• niezbędnych badań laboratoryjnych.

  1. Opracować dokumentację metodologiczną przeprowadzenia prób technologicznych. Przygotować i po uzyskaniu akceptacji Zlecającego wdrożyć.
    8. Wyłonić metodą prób 3 rodzaje mięsa, które będą poddane próbie.
    Wyodrębnić grupę mięs i wędlin:
    • popularnie używanych przez konsumentów do grillowania,
    • zróżnicowanych pod względem zawartości białka tłuszczu i sposobu wytworzenia.
    9. Grillowanie
    a) próby technologiczne powinny być przeprowadzone bez tacek aluminiowych
    z bezpośrednią ekspozycją badanego mięsa na działanie temperatury i dymu ze zrębków,
    b) każde stężenie aromatów w zrębkach grillowane po 5 razy,
    c) do wyniku po ocenie odrzucamy wyniki krańcowe i do oceny uwzględniamy 3 wyniki statystycznie uśrednione do 1 wyniku.
  2. Ocena organoleptyczna smakowa
    KOLOR – prawidłowość wybarwienia wyrobu
    ZAPACH – zgodny z charakterystycznym zapachem wędzonego wyrobu
    SMAK – zgodny z charakterystycznym smakiem wędzonego wyrobu
  3. Wybór próbek do badania w laboratorium
    Badaniu laboratoryjnemu poddać nie mniej niż po 1 próbce (wytypowanego po ocenie organoleptycznej) grillowanego wyrobu z każdej szarży procesu grillowania
    21 próbek =
    15 próbek wytypowanych w trakcie prób technologicznych
    + 3 (jedna szarża wędlin grillowana na zrębkach bez aromatyzacji)
    + 3 (jedna szarża wędlin grillowana na konwencjonalnym grillu na węglach drzewnych)

WYKONANE BADANIA
Badania powinny być wykonane przez laboratorium posiadające certyfikat akredytacji. Zakres badań Laboratoryjnych:
1. Mikrobiologia (na obecność Salmonelli, ogólna liczba drobnoustrojów, Escherichia coli (pałeczki okrężnicy),
2. Poziom WWA – rakotwórczych węglowodorów pierścieniowych (minimalny zakres badania: poziom benzopirenu),
3. Laboratoryjna ocena organoleptyczna (minimalny zakres badań: barwa, smak konsystencja).

Minimalna ilość to 21 próbek poddanych badaniu.

Parametry wzorcowe = wyniki próbek grillowane na zrębkach bez aromatów.
Porównanie wyników (A) próbek grillowanych na zrębkach aromatyzowanych
do wyników (B) próbek grillowanych na zrębkach bez aromatów i (C) próbek grillowanych na konwencjonalnych grillu przy użyciu węgla drzewnego.

UWAGA:
Oferent ponosi koszt:
• zakupu materiałów do przygotowania próbek,
• hermetycznych opakowań do zabezpieczenia próbek w trakcie transportu,
• niezbędnych badań laboratoryjnych,
• transportu na terenie Polski w wyznaczone miejsce przez Zlecającego w celu dalszego przeprowadzenia prób technologicznych i badań laboratoryjnych.

Kod i nazwa CPV: 73000000-2 Usługi badawcze i eksperymentalno-rozwojowe oraz pokrewne usługi doradcze

Kryteria oceny oferty wraz z określeniem wag punktowych/procentowych przypisanych do każdego z kryteriów:

Zamawiający zastosuje następujące kryteria wyboru:
Kryterium Waga
1. Cena netto 100%

Wybór Oferenta dokonany zostanie na podstawie największej ilości uzyskanych punktów zgodnie z następującą metodologią:

Przez kryterium „Cena netto” Zamawiający rozumie określoną przez Oferenta cenę całkowitą netto za wykonanie przedmiotu zamówienia. Ocena w ramach kryterium „Cena netto” (Kc) będzie obliczana na podstawie następującego wzoru:

Kc = [(Cn/Co)x100%] x 100
gdzie:
Cn – najniższa zaproponowana cena netto
Co – cena netto zaproponowana w badanej ofercie
Kc – liczba punktów przyznana danej ofercie w kryterium „Cena netto”

Opis sposobu przyznawania punktacji za spełnienie danego kryterium oceny oferty:

Spośród ważnych ofert, Zamawiający uzna za najkorzystniejszą i wybierze ofertę, która spełni wszystkie wymagania określone w szczegółowym opisie przedmiotu zamówienia oraz uzyskała największą liczbę punktów w ocenie końcowej.

K = Kc
gdzie:
K – liczba punktów w ocenie końcowej
Kc – liczba punktów przyznana danej ofercie w kryterium „Cena netto”

Wartości punktowe w poszczególnych kryteriach zostaną podane z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku, a zaokrąglenie zostanie dokonane zgodnie z ogólnie przyjętymi zasadami matematycznymi.

Termin składania ofert:

1. Ze względu na obecną sytuację epidemiczną, oferty można składać wyłącznie drogą elektroniczną na adres contact@4exactly.com „Oferta w odpowiedzi
na zapytanie ofertowe nr 1/04/2020”
2. Ostateczny termin składania ofert upływa dnia: 14.04.2020r. o godzinie: 12.00.
(decyduje data i godzina pojawienia się wiadomości na skrzynce pocztowej Zamawiającego).
3. Wykonawcy mogą złożyć po jednej ofercie.
4. Wszystkie oferty złożone po terminie zostaną odrzucone.
5. Nie dopuszcza się możliwości powierzenia całości zamówienia podwykonawcom.

Termin realizacji umowy:

Termin realizacji zamówienia nie może być późniejszy niż do 30.11.2020 r.

Informacja na temat zakazu powiązań osobowych lub kapitałowych:

W postępowaniu ofertowym nie mogą brać udziału podmioty powiązane osobowo bądź kapitałowo z Zamawiającym.
Przez powiązania kapitałowe lub osobowe rozumie się wzajemne powiązania Zamawiającego lub osobami upoważnionymi do zaciągania zobowiązań w imieniu Zamawiającego lub osobami wykonującymi w imieniu Zamawiającego czynności związane z przeprowadzeniem procedury wyboru wykonawcy a wykonawcą – Oferentem, polegające w szczególności na:

a) uczestniczeniu w spółce jako wspólnik spółki cywilnej lub spółki osobowej,

b) posiadaniu co najmniej 10% udziałów lub akcji, o ile niższy próg nie wynika z przepisów prawa lub nie został określony przez IZ w wytycznych programowych,

c) pełnieniu funkcji członka organu nadzorczego lub zarządzającego, prokurenta bądź pełnomocnika,

d) pozostawaniu w związku małżeńskim, w stosunku pokrewieństwa lub powinowactwa w linii prostej, pokrewieństwa drugiego stopnia lub powinowactwa drugiego stopnia w linii bocznej lub w stosunku przysposobienia, opieki lub kurateli.

Warunki istotnych zmian umowy zawartej w wyniku przeprowadzonego postępowania o udzielenie zamówienia:

1. Umowa z Oferentem wybranym w drodze niniejszego postępowania ofertowego zostanie podpisana nie wcześniej niż dzień po podpisaniu umowy o powierzenie grantu pomiędzy Zamawiającym a Regionalną Instytucją Finansującą.
2. Umowa zawarta w wyniku postępowania wszczętego na skutek niniejszego zapytania ofertowego, może zostać zmieniona w drodze aneksu do umowy w następującym zakresie i przypadkach:
– w przypadku zmiany wartości umowy, tj. zwiększenia bądź zmniejszenia stawek podatku od towarów i usług, dotyczących Przedmiotu Zamówienia w wyniku zmian ustawy z dnia 11 marca 2004r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2004 r., Nr 54, poz. 535 ze zm.), które wejdą w życie po dniu zawarcia umowy, a przed wykonaniem przez Wykonawcę przedmiotu zamówienia;
– w przypadku rozwiązania umowy, jeżeli z Zamawiającym zostanie rozwiązana umowa o dofinansowanie;
– zmiany terminu wykonania zamówienia, w przypadku wystąpienia w toku realizacji Projektu okoliczności uzasadniających wprowadzenie zmiany
w zakresie terminu wykonania przedmiotu zamówienia w celu należytej realizacji Projektu;
– Zamawiający przewiduje możliwość zmian postanowień zawartej Umowy
w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy, wyłącznie w sytuacji, kiedy będzie to związane z pojawieniem się nowych informacji, faktów uniemożliwiających realizację umowy w pierwotnym kształcie, wyłącznie z przyczyn niemożliwych do przewidzenia na etapie jej zawierania oraz pod warunkiem, że nie będzie to miało wpływu na cele i rezultaty projektu, a zmiana będzie wprowadzona dla dobra projektu. Wprowadzenie zmiany nastąpi w drodze porozumienia obu stron Umowy.

Informacja o możliwości składania ofert częściowych:

Zamawiający nie dopuszcza możliwości składania ofert częściowych

Opis sposobu przedstawiania ofert wariantowych oraz minimalne warunki, jakim muszą odpowiadać oferty wariantowe wraz z wybranymi kryteriami oceny, jeżeli zamawiający wymaga lub dopuszcza ich składanie:

Zamawiający nie dopuszcza składania ofert wariantowych

Informacja na temat wymagań dla oferentów nieprowadzących działalności gospodarczej:

Oferent zobowiązany jest do złożenia oświadczenia, iż posiada niezbędną wiedzę i doświadczenie w zakresie dostaw bądź usług objętych zapytaniem ofertowym oraz posiada faktyczną zdolność do wykonania zamówienia w tym między innymi dysponuje prawami, potencjałem technicznym i osobowym koniecznym do wykonania tego zamówienia.

Dodatkowe informacje i wymagania zamawiającego:

1. Po dokonaniu wyboru oferty Zamawiający poinformuje Oferenta, którego ofertę wybrano o terminie podpisania umowy.
2. Jeżeli Oferent, którego oferta została wybrana, uchyli się od zawarcia umowy, Zamawiający może wybrać ofertę najkorzystniejszą spośród pozostałych ofert, bez przeprowadzania ich ponownej oceny.
3. Od prowadzonego postępowania nie przysługują Oferentom środki ochrony prawnej (protest, odwołanie, skarga) określone odpowiednio w przepisach ustawy Prawo Zamówień Publicznych.
4. Zamawiający zastrzega sobie możliwość unieważnienia postępowania na każdym jego etapie bez podawania przyczyny
Szczegóły dodatkowych informacji i wymagań zamawiającego zawarte są w załączniku zapytania ofertowego

Dane do kontaktu w sprawie ogłoszenia:

Imię i nazwisko: IRENEUSZ SKIEPKO

Email: contact@4exactly.com

Telefon: +48 600 387 888

Informacja o wyniku postępowania:

W wyniku postępowania ofertowego nr 295/2020 została wybrana oferta złożona przez:

MeatProcessing Consulting Andrzej Wroński , 27-200 Starachowice, Gliniana 10 lok 34.

(Informacja z dnia 14.04.2020r.)

 Zapytanie-ofertowe-295-2020